Oprydning på PC & Harddisk oprydning i Windows

/, Software, Tips og Tricks, Windows/Oprydning på PC & Harddisk oprydning i Windows

Oprydning på PC & Harddisk oprydning i Windows

Denne artikel kommer hovedsageligt til at gå i dybden med hvordan du laver en oprydning på din harddisk. En harddisk oprydning er nyttigt, for eksempel hvis din harddisk er fyldt eller hvis du oplever din computer er sløv og langsom. Hvis du har en langsom computer, så kan det skyldes mange forskellige ting som fyldt harddisk, gamle filer, temp filer, gamle drivere.

oprydning-pc

Oprydning på PC :

Det er rigtig vigtigt at holde sin computer i topform, hvis man ønsker at beholde den maksimale ydeevne eller performance.  Der er mange forskellige ting der kan gøre din computer sløv, det er derfor svært at skrive en vejledning, der vil gælde/virke for alle. Vi har derfor med denne artikel og tidligere artikler beskrevet de mest normale og allerede kendte problemer eller løsninger, som burde kunne hjælpe ca. 95% af alle med en sløv computer. I de sidste procent vil der være tale om hardware problemer ellers kan det være nødvendigt at opgradere hardwaret.

 

1. Kør Disk clean-up

Disk clean-up kan automatisk søge efter filer, som kan slettes på din harddisk. Programmet finder filer som:  Temp Internet Files, Setup Log filer, Papirkurv, temp filer osv.
Den mængde data man kan finde via disk clean-up kan varier meget, men det er et godt sted at starte. Herunder finder du vejledning til hvordan du benytter Disk clean-up i Windows.

 • Åben Computer fra start menuen eller med Windows tast + E
 • Højre-klik på Lokal Disk C: og tryk derefter på Egenskaber
 • Klik på Disk Clean-up knappen

Derefter begynder programmet automatisk at søge efter filer som kan slettes på din harddisk. Søgning kan varier meget i tid alt efter ydeevnen på din harddisk.
Når søgningen er fuldendt vil du få vist en liste over de mulige punkter du har mulighed for at slette fra harddisken.

 • Sæt flueben i de punkter du ønsker at slette.

Du kan vælge at slette alt på denne liste uden du kommer til at mangle noget senere hen.

 • Tryk derefter på Ok for at starte sletning af  filerne.

 

 

2.   Slet Downloadede filer i Windows

Hvis du tit downloader data fra internet, så kan der hurtigt blive samlet store mængder data i forskellige download foldere.
Du kan tjekke indholdet  eller størrelsen af din standard download foler, ved at følge nedenstående:

 • Åben Stifinder (Windows tast + E)
 • Tryk på Overførsler (Downloads) i venstre side under favoritter.
 • Marker alle filer i mappen med genevejen CTRL + A
 • Højre-klik derefter på Egenskaber for at se størrelsen af alle filerne i mappen.

Hvis du downloader fra andre programmer end browsere, så ligger din downloadede filer sikkert placeret et andet sted. Du kan i de fleste tilfælde finde placeringen ved at åbne det specifikke program og gå i indstillinger via top menuen.

 

3. Slet gamle programmer og spil 

Har du brugt computeren igennem længere tid, så har du sikkert en masse gamle programmer eller spil installeret på computeren, som du ikke længere benytter. Størrelsen på de forskellige programmer og spil, kan også varier meget. Spil fylder for det meste meget mere end programmer.  Du kan nemt få et par GB fri plads, ved at slette et gammelt spil. Følg vejledninger herunder, for at få vist en liste over installeret programmer.

 • Åben Start menuen og skriv program for at søge
 • Tryk på program og funktioner (Program and features)

Se program listen igennem og slet de programmer og spil du ikke længere benytter.

 • Slet ved at højre-klikke på programmet og trykke på Fjern (Uninstall)

Gentag ovenstående punkt til du har slettet alle de programmer og spil du kan undvære på din computer.

4.  Stadig fyldt harddisk ?

Hvis du ikke kan finde det data der fylder på din harddisk eller stadig har en fyldt harddisk efter ovenstående punkter, så kan du downloade TreeSize. Treesize er et lille gratis program som nemt og hurtigt kan give dig en oversigt over hvor filerne der fylder ligger placeret.

Billedet herunder viser lister over hvad de forskellige mapper i Windows fylder. I dette eksempel fylder program files 102 GB og Users(brugere) fylder 29 GB osv.

TreeSize

TreeSize giver dig mulighed for direkte at åbne programmerne eller sletter filer/mapper direkte fra programmet. Programmet er som sagt gratis og indeholder en masse andre smarte funktioner. Du kan hente din udgave af  TreeSize her

Vigtigt! Undgå at slette filer i Windows folderen, hvis du ikke har kendskab til filen, da det kan bare kan opleve større problemer. Søg evt. på google efter filnavnet, for at tjekke om det er muligt at slette filen.

 

Langsom computer?

Hvis du ikke kun har en fyldt hardisk men også har en langsom computer, så tjek venligst vores vejledning herunder.

Langsom PC – Hurtig rensning og optimering

 

Vi håber denne artiklen kunne hjælpe dig! Oprydning af PC var ikke så avanceret alligevel!?, hvis du i fremtiden kunne tænkte dig tips og tricks til hverdags teknologi, så tilmeld dig venligst vores nyhedsbrev herunder.

 

 

 

 


By |2017-03-10T20:35:20+02:00august 25th, 2014|Alle indlæg, Software, Tips og Tricks, Windows|Kommentarer lukket til Oprydning på PC & Harddisk oprydning i Windows

About the Author:

Hvis i har brug for hjælp eller har spørgsmål, så skal i være velkommen til at kontakte os.