Gratis Backup tool i WIndows, med fil historik

/, Backup, Software, Tips og Tricks, Windows/Gratis Backup tool i WIndows, med fil historik

Gratis Backup tool i WIndows, med fil historik

File History i Windows 10 er et indbygget backup tool, som første gang blev udgivet i Windows 8. Trods navnet File History, så er dette værktøj ikke kun for genskabelse af tidligere version af filer, men kan også benyttes som et almindeligt backup værktøj.

Den mest effektive og sikre måde at lave backup på, er ved at placere backup filerne på en ekstern harddisk eller andet medie. Hvis du for eksempel tilslutter en USB harddisk og aktivere File History til den eksterne, så vil Windows automatisk udføre backup, af valgte foldere.

Aktiver File History i Windows 8-10

File History er designet til den alm. brugere og er derfor ekstremt brugervenligt. I forhold til andre complexe backup værktøjer. For at aktivere File History, skal du starte med at tilslutte eksempelvis en ekstern harddisk, derefter åbner du start menuen(Windows Tast) -> Søg derefter på File History og vælg derefter File History Settings ->

Klik derefter på Add a drive under Back up using File History for at vælge en ekstern harddisk, som File History vil overføre backup’en til.

Vælg et drev på listen, som du ønsker at benytte for backup. Derefter vil automatisk backup af filer være aktiveret i Windows. Computeren vil derefter automatisk udføre backup af filer, når den eksterne harddisk bliver tilsluttet computeren.

Konfiguration af File History

Vælg derefter More options for at vælge, hvor tit du ønsker at der skal foretages backup af filer. Derudover har du mulighed for at vælge hvor længe backup filerne skal opbevares og hvilke filer/mapper, som der skal tages backup af.

File History tager automatisk backup af alle filer en gang i timen, men du har mulighed for at vælge forskellige intervaller. Du kan blandt andet vælge hvert 10 minut, 15 minutter, 20- 30 minutter, 1 time, 3, timer, 6, timer ,12 timer eller en gang om dagen.

Derudover er standard indstillingerne sat til at opbevare backup filerne for evigt, men du kan vælge at slette backup filer en gang om måneden, hver 3 måned, 6 måned, 9 måned, 1 år eller 2 års opbevaring. Men du kan også vælge at ældre backup filer, skal slette hvis der ikke er plads til nyere backup filer.

Som standard vil File History tage backup af vigtige foldere i din bruger profil. Som standard er følgende filer valgt: Desktop, Dokumenter, Download, Musik, Billeder, Video folders, derudover bliver der også taget backup af Roaming folderen, som indeholder mange filer, som diverse programmer gemmer. Her kan blandt andet OneDrive folder nævnes.

Du kan se den fulde folder backup liste i dette vindue. Du kan også vælge at tilføje yderligere foldere, som du ønsker backup af. Klik på Add a folder, og angiv derefter hvilken folder du ønsker at tage backup af.

INFO: i Windows 8 har du ikke mulighed for at tilføje yderligere foldere en standarderne, men du kan tilføje en folder til dit biblotek(library) og folderne vil derefter blive tilføjet til backup’en.

Udover at tilføje foldere så har du også muligheden for at udelukke foldere for backup. For eksempel kan vælge at udføre backup af hele dit dokument bibliotek, men derefter vælge at fjerne en enkelt under folder fra backup’en.

Hvis du på et tidspunkt ønsker at benytte en anden harddisk, for backup, så skal du vælge Stop using drive. Dette vil stoppe backup overførslen til harddisken, men derefter har du mulighed for at vælge en ny harddisk til backup filerne. Det skal dog lige nævnes at tidligere backup filer, fra tidligere harddisk ikke automatisk vil blive slettet.

Under Advanced settings åbner File History i Desktop mode. Her har du mulighed for at vælge et yderligere indstillinger. Du kan blandt andet se om der er fejl ved backup processen, slette gamle backup versioner eller tillade andre computere på dit netværk i samme homegroup at udføre backup til din harddisk.

Genskab filer fra din backup

For at genskabe backup filer fra din eksterne harddisk, åben kontrol panelet (Windows tast + X og vælg derefter Control panel) ->
tryk derefter på Security and maintenance og væg Restore your files with file History under File History.

Hvis du har en backup der er oprettet på en anden computer, så skal du blot tilføje den samme backup harddisk til den nye computer og derefter vælge harddisken under File History. Herefter har du mulighed for at genskabe alle backup filer til den nye computer.

I Restore – File History har du mulighed for at se backup og restore filer. Se filerne igennem og vælg evt. kun den fil eller de foldere, som du ønsker at genskabe. Når du har markeret filer og foldere, så klikker du på den grønne knap, for at starte genskabelse af filerne.

For at vælge en tidsbestemt backup, skal du blot benytte pilene i bunden af vinduet for at vælge en anden backup dato. Hvis der bliver taget backup af filerne flere gange om dagen, vil du se 1 ud af 3 for eksempel.

genskab filer

Genskab tidligere file versioner i File explorer

Hvis du blot ønsker en hurtig gendannelse af en enkelt fil, så kan det nemt og hurtig gøres direkte på filen i File Explorer. Åben File Explorer og højre-klik på den filer du ønsker at en tidligere version af og vælg derefter Restore Previous versions. Yderligere information omkring tidligere versioner af dokumentet, kan findes i properties og under fanen previous versions.

restore-previous-file-version

Alle tidligere versioner af filen fra File History vil blive vist her. Du har mulighed for at få vist et preview, gendanne filen til den originale placering eller at få genskab filen til en ny placering på computeren. (Hvilket vil være bedst i praksis)

view-file-version

File History er ekstremt brugervenligt også er det komplet gratis, da det er et standard værktøj i Windows. Hvis du ønsker et image backup af din computer, altså en fuld backup af Windows, programmer og filer, så har Windows også et indbygget værktøj, som kan klare opgaven. Læs mere om Windows Image backup

Jeg håber vejledningen fik dig til at oprette din backup, det er normalt først når man står og mangler dokumenter, man finder ud af hvad værdien er J.

Hvis du har spørgsmål eller kommentar til File History eller backup værktøjer, så er du velkommen til at smide en kommentar herunder.

By |2017-03-10T20:35:16+02:00februar 25th, 2016|Alle indlæg, Backup, Software, Tips og Tricks, Windows|0 Kommentarer

About the Author:

Læg en kommentar